Högstadiet är en omvälvande tid i ett barns liv. Det börjar bli dags att fundera på vad man ska bli efter all skola. Nu ska man välja vilken inriktning man ska gå på gymnasiet.

Det är viktigt att få ens barn att redan från början i sjuan inse att det är viktigt att arbeta för sina betyg under hela högstadiet. Framförallt om de har ett vist program på gymnasiet som de vill gå. Ju bättre betyg ju enklare blir det att få läsa det de verkligen är intresserade av.

Att gå ut 9:an är stort för många och det känns som ett språng in i någon slags “för-vuxen värld”. Snart är de myndiga och får bestämma själv, rent juridiskt. Sen bor de flesta ännu hemma och då är det såklart ens föräldrar som bestämmer det mesta fortfarande.

Många tycker att det är roligt att göra den där sista tiden i grundskolan speciell genom att införskaffa klasströjor. Detta är tröjor där klassen tillsammans kommer på hur de ska se ut. Vilket tryck man vill ha och ofta klassens namn. Det finns mycket att välja på som är redan klart om man inte vill komma på helt eget.